Dysfagi konsistensniveauer
Tygge- og synkebesvær rammer på forskellige niveauer, og for bedst muligt at kunne afhjælpe disse problemer, er det vigtigt at sætte sig ind i hvilken konsistens og hvilke ubearbejdede fødevarer, det er muligt at spise.
Vi følger de danske kostanbefalinger, og de inddeler maden i fire konsistenser (hvor helt normal kost kaldes fuldkost). Der er tre relevante niveauer faldende fra fuldkost; den første er blød kost, dernæst kommer gratinkost og til slut cremet konsistens.
Blød kost er første niveau på skalaen, og den bruges til personer, som har normal synke- og tungefunktion, og dermed udelukkende problemer med at tygge den mad, der serveres.
Her er der altså tale om personer som på grund af sarkopeni (manglende muskelstyrke i tyggefunktionen), dårlig tandstatus, mundtørhed, ømhed i gummerne eller andre skavanker ikke kan tygge hårde stykker kød og grøntsager, hårde skorper, sener med videre.
Da konsistens er en vigtig del af den sensoriske oplevelse af et måltid, er det ret væsentligt at man til personer på blød kost udelukkende modificerer konsistensen i de fødevarer, som giver udfordringer, og at maden tilberedes i en konsistens, som opleves naturlig for deres formåen.
- Konsistensen skal være blød, men der skal forsat være behov for at tygge maden
- Alle råvarer skal være naturligt bløde eller tilberedes, så de får en blød konsistens, det vil sige koges, dampes, bages eller nænsom stegning, uden der dannes skorper eller skind
- Maden skal være let at bide over
- Hele kostkomponenter skal være lette at dele eller mose med en gaffel
Fravælg:
- Hårdt brød, knækbrød og flutes
- Råstegte kartofler, kartoffelbåde, brasede kartofler med hård skorpe.
- Rå grønsager, salatblade og hårde eller trevlede frugter.
Haricot verts, trevlede grøntsager, hele champignons, majs og ærter, hele eller grofthakkede nødder, hårdt fyld eller hårdt pynt i desserter - hårde skæreoste,
- hele skiver kød og pølser med skind. Flæskesvær kan serveres som ”slikkepind” der suttes på.
Gratinkost er andet niveau på skalaen og den bruges til personer som både har udfordringer med at synke/fejlsynke maden og de har nedsat tyggefunktion, med de kan stadig selv bruge tungen til at bearbejde maden sammen med spyt.
Her er det vigtigt at ramme en konsistens som virker naturlig blød og som man ved hjælp at tungen kan trykke om mod ganen og dermed bearbejde og synke. I denne konsistens må der ikke være klumper i maden.
- Konsistensen skal være blød, ensartet og sammenhængende.
- Alle råvarer skal være fin- og ensartet pureret, uden klumper, kerner, trevler, skorper og skind
- Konsistensen må ikke være klæg/klistret, sej, og må hverken være for fast eller for flydende
- Skal holde formen på tallerkenen (må ikke flyde ud)
- Ingen hele fødevarer. Skal kunne spises med en gaffel.
Fravalg:
- Kiks, knækbrød, brød, risengrød på grødris.
- Pasta og ris, chips
- Ingen grøntsager, frugt eller krydderurter som ikke er purerede
- Ingen supper som ikke er jævnet
- Skiveskåret ost
- Ingen fisk, kød og pålæg som ikke er tilberedt som gratin eller gelé konsistens.
Cremet konsistens serveres til personer som har nedsat synkefunktion men samtidig ingen tyggefunktion og ingen tungefunktion. Maden synkes således kun ved ren reflekssynkning.
Cremet kost anbefales ikke som et fuldgyldigt måltid og det serveres derfor ofte som supplement til sondeernæring eller med fuldgyldige ernæringsdrikke.
- Cremet konsistens består af en tyk, cremet, ensartet og sammenhængende konsistens, som i sig selv danner en fødebolle. Konsistensen skal være så forarbejdet, at det er muligt at sutte maden i sig
- Konsistensen skal pureres inden tilberedning, så der ikke forekommer klumper, kerner, trevler eller skind
- Den skal være fugtig og sammenhængende
- Konsistensen skal holde sin form på en ske og flyder ikke ud på en tallerken. Det vil sige, at disse fødevarer ikke blandes sammen, når de placeres side om side på en tallerken.
Fravælg alle fødevarer der ikke er modificeret til rette konsistens.