Økonoma Majken Alexander, der er en af hovedkræfterne bag Dysfagi Centret, har arbejdet med mad til borgere med dysfagi igennem mange år, og har i denne periode opbygget en stor ekspertise på området. Den faglige ekspertise går hånd i hånd med nogle stærke holdninger til, hvad mange dysfagiramte borgere spises af med. Både bogstaveligt og i overført betydning.
Værdig mad handler om korrekt ernæring, stimulering af sanserne, skal bidrage til vores livskvalitet og øge social inklusion. Slutteligt – og helt centralt – skal konsistensen være korrekt.
UDEN MAD OG DRIKKE…
Tygge- og synkebesvær kan ramme os alle, enten som en forbipasserende tilstand eller som et livsvilkår. Sarkopenisk dysfagi rammer de fleste af os helt stille og roligt i forbindelse med aldersbetinget muskelsvækkelse. Det er utroligt vigtigt at huske på, at borgere med dysfagi meget ofte er småtspisende, og hvis maden ikke stimulerer alle sanser, så bliver maden ikke spist. Mad, der ikke bliver spist, giver ingen næring, og så er det jo helt ligegyldigt om den var perfekt komponeret til at dække alle de ernæringsmæssige behov.
MAD SPISES (OGSÅ) MED ØJNENE
I relation til menneskers spiseadfærd er specielt smagssansen, lugtesansen, følesansen (mundfølelse), den trigeminale sans (opfattelsen af stærke krydderier) samt syns- og høresansen vigtige. Sanserne er alle med til at stimulere vores appetit.
Når vi skal tilberede kost med modificeret konsistens, får vi udfordringer med at tilfredsstille følesansen og høresansen, idet maden jo ikke må have en sprød konsistens og dermed heller ikke kan knase, så høresansen stimuleres. Disse forhold gør det ekstra vigtigt, at maden er genkendelig, ser indbydende ud og smager godt. Det er ligeledes vigtigt, at vi kun bearbejder maden tilstrækkeligt til, at den kan spises på de enkelte niveauer, så vi skærper følesansen mest muligt.